Doorbreek de vicieuze cirkel van pijn!

Pijn is een waarschuwingssignaal van je lichaam. "Doe iets! Er is iets niet in orde." Pijn beschermt tegen gevaar, bijvoorbeeld de hitte van een fornuis. Zonder pijngevoel zou je niet lang leven.

Anderzijds kan de reactie van je lichaam ook pijn in stand houden en versterken. Sommige spieren spannen zich en andere worden slapper terwijl ze pogen de pijnlijke plek te beschermen. Al gauw wordt de verhoogde spierspanning chronisch. Deze leidt tot een verkeerde houding, die — samen met de spierspanning - de beweeglijkheid van je gewrichten vermindert. Sommige bewegingen worden moeilijk of pijnlijk zodat je ze gaat vermijden, vaak zonder dat je het zelf beseft. De vrees dat de pijn erger wordt leidt in het algemeen tot minder bewegen. Ook slaap je slechter en daardoor daalt je energieniveau nog verder. Dit alles leidt tot steeds meer pijn en depressie. Dit is de vicieuze cirkel van pijn.

Pijnstillers onderdrukken de pijnboodschap en vertragen aanvankelijk het zich sluiten van de pijncirkel, maar ze doorbreken hem niet. Essentieel voor het doorbreken van de vicieuze cirkel zijn het verbeteren van je houding en het verminderen van de spierspanning, waardoor je gemakkelijker kunt bewegen.

Regelmatige, veelzijdige beweging werkt pijnverlichtend en -voorkomend. Wees niet bang voor je pijn en niet bang voor beweging. Luister naar je lichaam en voer de duur en intensiteit van de beweging met kleine stapjes op. Ontdek hoe veel je kunt doen ondanks de pijn.

Pijn weg door massage

Pijn en verhoogde spierspanning gaan altijd samen. Spieren spannen zich bij pijn en een blijvend verhoogde spanning in spieren kan pijn veroorzaken. Zo houden pijn en spierspanning elkaar in stand.

Vaak verbergt zich de spanning in slechts een klein deel van de spier, zodat hij voor een niet ingewijde moeilijk te vinden is. Het verwarrende is verder dat de plaats van de spanning en de plaats van de pijn meestal niet dezelfde zijn. Bijvoorbeeld problemen in schouders of nek kunnen zich laten voelen in hoofd of handen. Massage kan velerlei soorten van pijn wegnemen of verlichten, als je maar de juiste plek weet te vinden. Als masseur specialiseer ik mij in het opsporen en behandelen van de spieren die de pijnproblemen van mijn klanten veroorzaken of in stand houden. Maar vaak is meer nodig voor een blijvend resultaat.

Houdingscorrectie

Dikwijls is je lichaamshouding de sleutel tot het begrijpen en oplossen van je klachten. Een slechte houding maakt je vatbaar voor overbelasting, pijn en vermoeidheid. Daarentegen is een goede, rechte houding een onuitputtelijke bron van energie en herstel.

Je spieren en bindweefsel passen zich op den duur aan je houding aan. Wegens de in je spieren en bindweefsel opgetreden veranderingen is het niet eenvoudig van een slechte houding een goede te maken en die te behouden. Het vereist een langdurig volgehouden programma van rekoefeningen en spierversterkende oefeningen. Ik pas speciale massagetechnieken toe om spieren en bindweefsel weer op hun juiste lengte brengen. Eén massagesessie kan meer helpen dan een jaar lang rekken. Maar het blijft nodig dat de klant zelf regelmatig rekt om de met massage vergrote spierlengte en soepelheid te behouden.

Massage tegen chronische pijn

Ongeacht de oorzaak van de pijn, het lichaam reageert er op met verhoogde spierspanning, die op zijn beurt de pijn versterkt en een nieuwe bron van pijn wordt. Het probleem blijft niet beperkt tot een enkele spier. Het breidt zich uit tot andere spieren, je gewrichten en je houding. Wanneer de problemen eenmaal tot een verkeerde houding hebben geleid, is het niet eenvoudig het proces nog om te draaien.

Therapeutische massage is meer dan standaard ontspanningsmassage gericht op het verlichten, wegnemen en voorkomen van pijn. Fuga Massagetherapie in Oulu streeft naar een blijvende verbetering van je toestand. Hoe? In de eerste plaats moet je denkwereld op de kop: de oorzaak van de pijn is zelden daar waar je de pijn voelt. Waar is hij dan wel? In de medische vakliteratuur vind je talloze voorbeelden hoe ons zenuwstelsel ons voor de gek houdt, door een probleem op één plaats als pijn op een andere plaats te projecteren. Deze kennis, gecombineerd met ervaring en een goed waarnemingsvermogen, stelt me in staat een vooronderstelling te maken over de meest waarschijnlijke oorzaken van de pijn. Met een proefmassage test ik welke van de vermoede oorzaken werkelijk tot de pijn bijdragen. Vervolgens pas ik therapeutische massagetechnieken toe die precies op die structuren werken die de pijn, spierspanning en houdingsfouten in stand houden. Als laatste, maar niet als minste, is het belangrijk dat de klant de door massage verkregen verbetering in het dagelijks leven benut: meer bewegen en de probleemspieren rekken.