Katkaise kivun kierre!

Keho viestii kivulla, ettei kaikki ole kunnossa ja asialle on tehtävä jotain. Kipu varoittaa vaarasta, esimerkiksi kuumasta hellan levystä. Ilman kykyä tuntea kipua emme selviydy.

Toisaalta kehon reaktiot voivat ajan myötä myös ylläpitää ja vahvistaa kipua. Yrittäessään suojella kivuliasta kohtaa jotkin lihakset jännittyvät ja toiset heikentyvät. Jo pian lisääntynyt lihasjännitys muuttuu krooniseksi. Siitä seuraa huono ryhti, joka yhdessä lihasjännityksen kanssa vähentää nivelten vapaata liikkuvuutta. Jotkin liikkeet tuntuvat vaikeilta ja kivuliailta, joten niitä alkaa vältellä – usein edes huomaamatta sitä. Pelko kivun pahenemisesta johtaa yleensä liikunnan vähentämiseen. Samalla unen laatu heikkenee ja siksi vireystaso laskee edelleen. Tämä kaikki aiheuttaa yhä enemmän kipua ja masennusta. Tämä on kivun kierre.

Kipulääkkeet heikentävät kehon viestimää kipua ja jarruttavat väliaikaisesti kivun kierrettä, mutta eivät murra sitä. Olennaissta kipukierteen murtamiseksi ovat ryhdin parantaminen ja lihasjännityksen vähentäminen, jonka vuoksi pystyt helpommin liikkumaan.

Säännöllinen, monipuolinen liikkuminen ehkäisee ja vähentää kipua. Älä pelkää kipuasi äläkä liikuntaa. Kuuntele kehon tuntemuksia ja lisää vähitellen liikunnan kestoa ja kuormittavuutta. Huomaa, kuinka paljon voit tehdä kivusta huolimatta!

Kipu pois hieronta­terapialla

Kipu ja lisääntynyt lihasjännitys käyvät käsi kädessä. Lihakset kiristyvät kivun yhteydessä ja pysyvästi lisääntynyt lihasjännitys voi aiheuttaa kipua. Näin kipu ja lihasjännitys ylläpitävät toisiaan.

Usein jännitys piileskelee vain pienellä alueella lihaksessa, joten asiaan perehtymättömän saattaa olla vaikea löytää sitä. Lisäksi on hämmentävää, että jännityksen paikka ja kivun paikka usein eivät ole samoja. Esimerkiksi ongelmat hartioissa tai niskassa voivat tuntua päässä tai kädessä. Paljon kipua voidaan poistaa tai lieventää hieromalla oikeassa paikassa. Hierojana erikoistun jäljittämään ja käsittelemään lihakset jotka aiheuttavat asiakkaiden kipuongelmia tai pitkittävät niitä. Mutta usein tarvitaan enemmän pysyvän tuloksen saavuttamiseen.

Ryhdin korjaus

Usein ryhti on avain vaivojen ymmärtämiseen ja parantamiseen. Huono ryhti altistaa ylikuormitukselle, kivulle ja väsymykselle. Hyvä ryhti taas on ehtymätön energian lähde ja auttaa toipumaan.

Lihaksesi ja sidekudoksesi mukautuvat aikaa myöten ryhtiisi. Lihaksissa ja sidekudoksessa tapahtuneiden muutosten takia ei ole yksinkertaista korjata huonoa ryhtiä hyväksi ja säilyttää se. Tämä vaatii pitkäkestoistaa harjoitusohjelmaa, venytyksiä ja lihaksia vahvistavia liikkeitä. Sovellan erikoisia hierontatekniikoita palauttamaan lihakset ja sidekudoksen oikeaan pituuteensa. Yksi hierontasessio voi auttaa enemmän kuin vuoden venytykset. Mutta asiakkaan omaehtoinen venyttely on edelleen tarpeellista, jotta hieronnalla aikaansaatu lihasten piteneminen ja notkeus säilyvät.

Hieronta ja krooninen kipu

Alkuperästä riippumatta, keho reagoi kipuun lihasjännitystä lisäämällä, mikä taas vastaavasti aiheuttaa lisää kipua ja muuttuu uudeksi kivun lähteeksi. Ongelma ei pysy yhdessä lihaksessa, vaan se leviää toisiin lihaksiin, niveliin ja ryhtiin. Kun kerran ongelmat ovat huonontaneet ryhtiä, ei ole yksinkertaista palata alkutilanteeseen.

Hierontaterapia on tavallista rentoutushierontaa tehokkaampi keino kivun lieventämiseksi, lopettamiseksi ja ehkäisemiseksi. Fuuga Hierontaterapiassa antamani hoito tähtää pysyvään parannukseen. Miten? Aluksi täytyy kääntää ylösalaisin ajattelutapa kivun ja sen syyn sijainnista. Päinvastoin kuin yleensä luullaan, kivun syy on harvoin siellä missä kipu tuntuu. Mutta missä se sitten on? Lääketieteellisestä kirjallisuudesta löytyy lukemattomia esimerkkejä miten hermosto huijaa meitä heijastamalla jossakin paikassa olevan ongelman kipuna johonkin muuhun paikkaan kehossa. Tämän tietämyksen, kokemuksen ja hyvän havaintokykyni avulla teen olettamuksen todennäköisimmistä kivun syistä . Koehieronnalla selvitän mitkä oletetuista syistä oikeasti myötävaikuttavat kipuun. Seuraavaksi annan hierontahoitoa, joka vaikuttaa suoraan kipua, lihasjännitystä ja ryhtivirheitä ylläpitäviin rakenteisiin. Viimeisimpänä - mutta ei vähäisimpänä - on tärkeää että asiakas käyttää hyväkseen hieronnan tuoman parannuksen jokapäiväisessä elämässään lisäämällä liikuntaa ja venyttelemällä ongelmalihaksia.